Objavljeno u Vijesti, 11.06.2024.

5 do 12 je, vrijeme da počnemo reagirati na klimatske promjene

U sklopu projekta „S manje otpada u bolje sutra”, a povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Grad Vinkovci organizirao je informativno predavanje simboličnog naziva "5 do 12". S početkom u 11:55 održala ga je Lucija Juko iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz poruku kako je krajnje vrijeme da počnemo proaktivno djelovati.

Fond je, napominje predavačica, prepoznao važnost spomenutog projekta te edukacije građana koje je važno osvijestiti da su klimatske promjene tu, događaju se nama, a ne nekom drugom i da na njih moramo reagirati. Svoje djelovanje ne smijemo odgađati jer nas štete koje sve više osjetimo na vlastitoj koži mogu skupo koštati.

„Prošli tjedan istok Hrvatske pogodila je snažna tuča, ljeto prošle godine dva nevremena, 2014. godine velika poplava s još većim posljedicama. Trpjeli smo ih mi i zato se moramo iz korijena promijeniti, moramo promijeniti svoje navike jer pitanje je što želimo ostaviti svojoj djeci”, pojasnila je Juko navodeći primjere da u kupovini koristimo platnene vrećice ili pak biramo proizvode s manje pakiranja.

Uz razvijenu infrastrukturu, dodaje Lucija Juko, ključ uspjeha čini i edukacija od najranije dobi.

„Ovo nam je idealna prilika da se svi educiramo o tome koliko je bitno brinuti o očuvanju našeg okoliša, prvenstveno kroz smanjenje odlaganja otpada na našim deponijama i povećanja postotka recikliranja. Ono što nas najviše veseli je to što se kroz projekt provode brojne radionice za naše najmlađe te na taj način našu djecu od najranije dobi učimo kako se pravilno gospodari otpadom i kako se reciklira kako bi buduće generacije živjele u ovako lijepom okruženju”, poručio je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Zahvalio je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao partneru na brojnim projektima, naročito kada je u pitanju smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena.

„Proveli smo brojne projekte kroz sunčane elektrane i energetske obnove, a nekoliko ih je trenutno u provedbi, kao što su Zelena pluća grada, Zelene biciklističke staze i drugi koji imaju za cilj smanjiti negativnu emisiju CO2”, kazao je Romić.

Inače, „S manje otpada u bolje sutra” projekt je Grada Vinkovaca o izobrazno-informativnim aktivnostima koje su u skladu s Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, a koje će pozitivno utjecati na građane u vidu shvaćanja važnosti njihove uloge u kružnom gospodarenju otpadom. Cilj projekta je smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalištima te povećati stopu odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i recikliranja. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40%.

Projekt uključuje i aktivnosti za djecu jer se usvajanje pravilnih navika uči od najranije dobi. Dječja kreativna radionica bit će održana u sklopu Rimskih dana 15.6.2024. u 11:30 pod nazivom "Papirus reciklirus", a u lipnju predviđene su još izobrazno informativne aktivnosti za odrasle kao i kreativne radionice: Predavanja "Hrana nije otpad" i "Kako u praksi izgleda život s minimalno otpada?" te radionice "Razdvajanje i odvajanje otpada" i "Radionica izrade prirodne kozmetike i prirodnih sredstava za čišćenje".

Pristupačnost
Kontrast
Sivi tonovi
Povećajte font
Smanji font