Industrijsko-obrtnička škola Vinkovci Silvija Strahimira Kranjčevića


Industrijsko-obrtnička škola Silvija Strahimira Kranjčevića baštinik je zanatske (šegrtske škole) osnovane naredbom kraljevske zemaljske vlade, Odjela za bogoštovlje i nastavu 1886. godine, i do danas, kada obilježava 120. godina kontinuiteta prošla je više oblika organiziranosti, već prema političkim ustrojstvima koje je Hrvatska prolazila u svom putu k samostalnosti. Rasadnik je bila obrtničkog staleža, te izvorište drugim strukovnim školama (poljoprivrednoj, tehničkoj, drvodjelskoj, medicinskoj, ekonomsko-trgovačkoj, veterinarskoj, šumarskoj). Tekstilna grupacija spominje se već u prvoj godini školovanja, nastavlja svoje djelovanje putem Domaćih ženskih škola, a 1929. otvorena je u Vinkovcima i ženska zanatska škola, gdje su osnovni zanati krojenje i šivanje, tada već školovane i za potrebe tvorničkih radnika.

Nakon drugog velikog rata škola ulazi u svoje protore, a tek nakon Domovinskog rata postaje moderna škola s radionicama i primjerenim učionicama gdje učenici uz srednjoškolsko opće obrazovanje stječu i kvalitetno stručno znanje, razvijaju svoj umjetnički i zanatski potencijal i tako se uključuju u nove, suvremene tokove hrvatskog gospodarstva.

Danas škola broji 737 učenika koji se školuju u 7 područja rada (strojarstvo, elektrotehnika, ugostiteljstvo, graditeljstvo, osobne usluge, tekstil i ostale usluge). Imamo 33 razrednih odjeljenja o čijem odgoju i obrazovanju brine 61 nastavnika i 22 djelatnika u administrativno-tehničkoj službi. Obrazovanje se provodi redovno u trogodišnjim i četverogodišnjim programima, kao i obazovanju odraslih polaznika.

Kreativnost učenika i nastavnika pokazuje brojne izvanredne aktivnosti (dramska, recitatorska, novinarska, mladi manekeni...), a pečat školi daje i već afirmirana radio emisija "Školski sat", na VFM-u (lokalni radio), gdje se rješava aktualna problematika u školi. Škola se svojim radom ističe na brojnim natjecanjima (županijskim i državnim) gdje učenici postižu zapažene rezultate, a isto tako učenici svojim radom sudjeluju na brojnim kulturnim manifestacijama u gradu (npr. Sajam zdravlja) kao i humanitarnim akcijama.

Školi je 2004. g. dodijeljeno i priznanje "Šegrt Hlapić" kao najboljoj obrtničkoj školi u državi, 2006. g. škola je dobila Povelju Vukovarsko-srijemske županije povodom 120. obljetnice rada i postizanja izvrsnih rezultata u odgoju i obrazovanju, kao i brojna druga priznanja za uspješan rad. Škola se može pohvaliti i knjižnicom koja bilježi oko 15 000 naslova, a koju i učenici rado posjećuju i uče u njoj.

Sve ovo vrijeme trudimo se stvoriti pozitivnu sliku o našoj školi, a nadamo se da smo u tome i uspjeli. Naravno, i dalje ćemo raditi na stvaranju školske kulture, pozitivnog ozračja za rad, poticanju kreativnosti kod učenika i nastavnika i aktivnog rješavanja problema.


ravnateljica:
Marija Sunđi, prof. povijest, arheologija  
tel.: +385 (0)32 354 901
e-mail: industrijsko-obrtnicka-skola@vk.t-com.hr
marija.sundi@ss-sskranjcevica-vk.skole.hr

tajnica:
Katica Treber, inž. tekstila  
tel./fax.: +385 (0)32 354 618
e-mail: industrijsko-obrtnicka-skola@vk.t-com.hr
katica.treber@ss-sskranjcevica-vk.skole.hr 
zbornica: +385 (0)32 354 099 

 

Školski odbor 
 
1. Zdenka Krsnik-Vinković, dipl. inž. elektrotehnike  
2. Ankica Živić, dipl. inž. prehrambene tehnologije  
3. Ivan Marčinko, dipl. politolog
4. Josip Adžić 
5. Mario Banožić
6. Marija Dakić 
7. Elvis Kovačević
8. Iva Pezer 
9. Tomislav Zadro

http://www.ss-sskranjcevica-vk.skole.hr/IndexNaslovnica.html

Pristupačnost
Kontrast
Povećajte font
Smanji font