Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci


U ovom predstavljanju osvrnuli smo se na rad naše škole sve od službene registracije  30. studenoga 1946. pod imenom „Savezna srednja stručna škola za obrazovanje učenika u poljoprivrednom strojarstvu“ pa do današnjih dana. U to vrijeme, sve do 60-ih godina, škola je imala izuzetnu reputaciju. Dobivanjem statusa savezne razine u bivšoj državi, škola je imala učenički dom, tada najmoderniju poljoprivrednu mehanizaciju smještenu u više tada modernih hala, stočnu farmu,te velike površine obradivog poljoprivrednog zemljišta. Gubljenjem statusa savezne škole, uglavnom se gube i navedeni sadržaji, ali ipak do početka devedesetih funkcioniramo s preko 1.000 učenika u zgradi bivšeg učeničkog doma.

Ovo predstavljanje obrađuje i organizaciju nastave u vrlo teškom razdoblju Domovinskog rata u kojem ne mali doprinos obrani Republike Hrvatske daju naši učenici i djelatnici uključivanjem u postrojbe Hrvatske vojske i policije. Na žalost, jedan dio njih danas nije među nama. Dali su najviše što su imali za našu slobodu. Veliko im hvala. 
Osvrnut ćemo se i na vrijeme od Domovinskog rata do danas, kada se vraćamo u zgradu u kojoj smo već bili domaćini odmah nakon njezine izgradnje 1949. godine.
Uz navedeno, obrađujemo i postignuća učenika u proteklih 60 godina, kulturnu i javnu djelatnost škole, dajemo popis svih djelatnika i učenika od osnutka do danas.  
 
Danas možemo s ponosom reći:
- funkcioniramo u novoobnovljenoj i opremljenoj školskoj zgradi,
- upravo je u tijeku obnova i opremanje zgrade mehaničke radionice, 
-školskom poljoprivrednom mehanizacijom naši učenici sa svojim profesorima realiziraju praktični dio nastavnog plana i programa na 77 ha poljoprivrednog zemljišta i 2 ha šume, a ni planovi za budućnost nisu nam mali. U fazi realizacije je otkup 52 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i izrada projektne dokumentacije za edukativnu demonstraciju sustava za navodnjavanje, ali i za komercijalnu poljoprivrednu proizvodnju. Potom slijede planovi sadnje dugogodišnjih nasada voćnjaka, vinograda, voćarskog rasadnika, hortikulturnih sadržaja, a sve u cilju provođenja što kvalitetnije edukacije naših učenika.
U svemu ovome imamo razumijevanje i potporu lokalnih vlasti i državnih nadležnih institucija.
 Vjerujemo da ćemo ovim našim predstavljanjem motivirati i potaknuti mnoge čitatelje koji mogu pripomoći svojim znanjem, iskustvom, sjećanjima i pisanim materijalima u skupljanju građe, kako bismo otrgnuli iz zaborava mnoge važne događaje iz vrlo bogatog i plodnog rada naše škole.

Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci
Hansa Dietricha Genschera 16, 32100, Vinkovci
 
e-mail:  ss-vinkovci-509@skole.t-com.hr
 
tel:     032/306-292    škola
032/306-601    ravnatelj
          032/306-290    FAX
 
ravnatelj: marinko.dzakula@vk.t-com.hr
 
pedagog: kristina.gugic@vk.t-com.hr
 
web administrator: vjeran.kokor@vk.t-com.hr

http://ss-poljoprivredno-sumarska-vk.skole.hr

Pristupačnost
Kontrast
Povećajte font
Smanji font