Objavljeno u Vijesti, 01.09.2018.

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u posjetu Vinkovcima

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u posjetu je Vukovarsko-srijemskoj županiji tijekom kojega je boravio i u Vinkovcima. U maloj gradskoj vijećnici domaćin gostu iz BiH bio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić zajedno s ministricom Regionalnog razvoja i EU Fondova Gabrijelom Žalac i saborskim zastupnikom i predsjednikom Gradskog vijeća Mladenom Karlićem.

“Teme koje nas vežu su mnogobrojne. Uopće, mi smo i kao narod izmiješani i jako puno ljudi iz BiH danas živi na ovom prostoru tako da je to jedno tkivo kojemu povremeno treba dati jednu novu snagu, novu dimenziju u suradnji. Vjerujem kako ovakvom komunikacijom možemo učiniti jedan novi iskorak u suradnji i unaprijediti naše odnose u gospodarskom i drugi segmentima. Zajednički problem koji nas tišti su mladi ljudi, njihovi interesi, pogled u budućnost i pitanje kako ostati u svom kraju, tražiti budućnost za svoju djecu. Ovdje u Vinkovcima i jednako tako u svakom dijelu ili Posavine ili središnje Bosne ili Hercegovine. Rješenja su slična ili identična, čak i kad govorimo o čitavoj jednoj demografskoj strategiji hrvatskoga naroda ona mora biti jedinstvena jer koliko god je taj prostor podijeljen u dva društvena uređenja, mi smo jedan narod i kada se traže rješenja vjerojatno se kriju oko sličnih prijedloga”, istaknuo je Dragan Čović.

U tome, dodao je Čović, važnu ulogu ima i suradnja na lokalnoj razini. “Zato mi je drago što je naš domaćin gradonačelnik Vinkovaca potakao pitanje intenzivnije suradnje i na ovoj lokalnoj razini kroz razne projekte koje možemo i preko Vlade RH realizirati kao prekograničnu državnu suradnju. Uz malo kvalitetniji osobni odnos naših gradonačelnika, predsjednika županijskih vlada s ljudima ovdje možemo napraviti puno dobrih stvari i za jednu i za drugu sredinu”, istaknuo je Čović.

“Kada se srećemo s našim ljudima iz BiH moramo istaknuti te veze koje imamo s cijelom BiH kroz Hrvate koji tamo žive, a one su ne samo gospodarske, ne samo na kulturnoj razini, nego su one obiteljske. Mi imamo i zajedničke probleme i zajedničke putove. Danas kada gledamo kroz sve ove gradove prijatelje s kojima surađujemo, vjerujem kako mi svojim iskustvima i kao dio Europske unije možemo pomoći da i oni ostvare bolji i kvalitetniji život za svoje građane. Ali i kroz ovaj razgovor došli smo do toga da je osnovni problem demografske prirode i na tome moramo raditi kao i stvarati to jedinstvo hrvatskoga naroda jer to je jedino jamstvo uspjeha u svim našim gradovima i s ove i s one strane granice”, istaknuo je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.